« Powershell: connectie… | Home | Enable SNMP via TELNE… »

RDP op Vista

Zaterdag 27 Juni 2009 at 10:52 am. Gebruikte Tags:

file-locaties en -associaties van Remote Desktop Connection .

Remote Desktop Connection (vroeger: Terminal Services Client) laat je een PC op afstand overnemen. Op de serverPC, met onder Start>Control Panel>System Properties>Remote de optie "Allow users to connect remotely" aangevinkt zijn. In Windows Firewall moet de optie "Don't allow exceptions" uitgevinkt zijn. Uiteraard moet de PC ook via een netwerk bereikbaar zijn; achter een NAT-router heb je bijv. een VPN-verbinding nodig.

Als je met mstsc.exe een verbinding opzet, wordt de PC-naam of IP gevraagd, en een gebruiker met paswoord. Als je deze verbindingsgegevens opslaat, wordt een .rdp-bestand aangemaakt, standaard onder "mijn documenten", waar ook default.rdp staat. Deze .rdp-bestanden zijn gewone tekstfiles en kun je met bijv. Notepad editeren. Je kunt hier een aantal parameters meegeven die mstsc zal gebruiken. De opmaak voor elke lijn is: 'desktopheight:i:768' : de parameter desktophoogte is een integer met als waarde 768.

In de registry, onder HKCU/software/Microsoft/Terminal Server Client/Default staan 10 keys: MRU0 t.e.m. MRU9. dit zijn de most recently used verbindingen, die in een dropdownlijst verschijnen als je mstsc aanroept. Onder HKCU/software/Microsoft/Terminal Server Client/Local Devices staan gegevens over mee te dragen bronnen, bijv.printers. Onder HKCU/software/Microsoft/Terminal Server Client/UsernameHints worden de gebruiker en het paswoord opgeslagen als je voor save gekozen hebt. Deze entries kun je dus deleten om automatisch aanmelden weer uit te schakelen.

Terminal Services luistert standaard naar TCP3389