NiMH herlaadbare batterij

28 Juli 2010 | Finn | | Standaard
 

NiMH is veel minder belastend voor het milieu dan NiCd of lood-zuur.

Voltage: NiMH levert bijna continu 1.2V, terwijl alkaline-batterijen aanvankelijk 1.5V geven, maar gelijkmatig dalen tot +/- 1V. De meeste toestellen werken zolang er minimum 1V geleverd wordt.

Max stroom: oude NiMH-batterijen leverden minder Amp dan alkaline, maar de nieuwe geven juist meer. Dit is nuttig bijv. bij een fototoestel met flits (gebruikt 1 A).

Capaciteit: de beste NiMH-batterijen hebben een capaciteit van 2700mAh, dat is ongeveer hetzelfde als recente alkaline-batterijen.

Zelfontlading: een LSD (low self discharge = weinig zelfontlading, aka hybrid, precharged, ready to use,...) kan na een jaar tot 85% van zijn capaciteit behouden, terwijl de gewone NiMH na een tot vier maand leeg is. Na één dag zijn deze batterijen al +/- 10% van hun lading kwijt, daarna vermindert deze met 1% per dag. LSD-batterijen zijn dus wel geschikt voor klokken, weerstations, rookmelders, afstandsbedieningen enz., gewone NiMH niet. Een alkaline-batterij behoudt zijn lading 3 tot 5 jaar. Meestal is de capaciteit van een LSD iets lager dan bij een conventionele NiMH.

De laadefficiëntie bedraagt 66%, d.w.z. dat voor elke 100mAh lading er 150mAh stroom wordt verbruikt. Dat is bij 200mA/u, bij hogere laadsnelheid vermindert de efficiëntie en verbruikt het laden veel meer energie.

Een 'slimme' lader zal stoppen met laden als er een daling van het voltage of een stijging van de temperatuur in de batterij wordt vastgesteld. Dit beschermt tegen overladen. Bij een 'domme' lader moet je er zelf aan denken het laden te stoppen na max 16u. Sommige laders gaan over naar druppel-laden, waardoor de batterij op maximale lading wordt gehouden (sommige fabrikanten zijn hier tegen).

kooptip: Sanyo Eneloop

zeer interessante website over elektronica: stefanv.com